“Wanneer Saturnus heerst,
worden alle dingen omgekeerd,
en alles wordt zijn tegendeel.”
(uit de Saturnalia)
“Een archeologie van het hier en nu” - dit is hoe Saturnia zichzelf omschrijft.
Op grote fotografische panelen worden beelden van instrumenten en alledaagse objecten uit menselijke activiteiten en beroepen bijeengebracht. Zoals schilderijen, beeldhouwwerken en oude wandtapijten, vaak te zien in een raadzaal, die de vroegere ambachten en gilden voorstellen, toont ook Saturnia een 'stad aan het werk'. Verschillend van deze vroegere voorstellingen, tonen deze portretten niet mensen, maar dingen die aan echte individuen toebehoren, met tekens van gebruik en een echo van menselijke aanwezigheid. De artistieke composities zijn stillevens van een erfgoed dat nog niet als zodanig erkend is, geschiedenis voor het verstrijken van de tijd. Een poëtische dimensie van het hier en nu.
'Stad aan de Slag' is de titel van de tentoonstelling die een twintigtal bezigheden en beroepen van individuen, actief in de stad Leuven en omgeving, toont. Vanuit het gezichtspunt van dingen en werktuigen verschijnen deze beroepen niet hiërarchisch, maar naast elkaar. Verschillen in sociale status en prestige verglijden, nieuwe associaties worden mogelijk.
Straatvegers worden getoond naast kwaliteitscontroleurs in nanotechnologie: beiden zijn gedreven door een gemeenschappelijke strijd tegen 'vuil'. De anatoom patholoog en de dierenopzetter houden een sleutel tot behoud van het leven, vóór en na de dood. De notaris en de cameraman documenteren en bewaren menselijke handelingen, elk met hun eigen medium: papier en film. De geometrie en klinische transparantie van de ruitenwasser staan in contrast met de vormloze brute materie van de keramiste. Terwijl de militair en Sint Arnoldus, patroonheilige der brouwers, toekijken, zijn de onderwijzer en de deejay zij aan zij verwikkeld in een gevecht voor de harten en geesten van de jonge generatie. De cipier, bewaker van onze diepste angsten, ontmoet de onthaalmoeder, behoedster van onze hoogste aspiraties. De dakloze denkt er het zijne van...
Saturnia laat de vertrouwde categorieën en nuances die orde brengen in onze activiteiten, over elkaar heen schuiven. Het koppelt terug naar de anarcho-democratische traditie van de Saturnalia, de populaire feesten uit het oude Rome die, rond het tijdstip van de winterzonnestilstand, gehouden werden ter ere van Saturnus, de god van de landbouw, de 'agro-god' (= vertaling in het chinees) die de dode natuur nieuw leven inblaast. Het was een periode van feestvieren en het uitwisselen van geschenken. Waarden en normen werden door een vernieuwde levenskracht op hun kop gezet: de slaven namen de plaats in van hun meesters; de vrouw werd door de andere gezinsleden bediend, in plaats van omgekeerd; scholen en openbare gebouwen werden gesloten en oorlogen onderbroken. Alles was anders.
17 December was de dag waarop de Saturnalia in Rome van start gingen, meteen ook de datum waarop Saturnia zijn eerste tentoonstelling opent.