start
pijl nederlands
english
français

incognito

“Wanneer Saturnus heerst,

worden alle dingen omgekeerd,

en alles wordt zijn tegendeel.”

(uit de Saturnalia)

Saturnia

Music Makes You Buy Things
05/10 - 18/11/2007

Bewogen door de evocatieve kracht van ‘dingen’, maken Corinne Bukac en Marc Herman fotografische composities en installaties. Sinds eind 2004 brengen ze hun projecten naar buiten onder de naam 'Saturnia'.
Corinne heeft fotografie gestudeerd aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Mol, de locatie van de tentoonstelling.

De tentoonstelling stelt de vraag naar de relatie tussen muziek en de publieke ruimte.

Muziek blijft in belang toenemen, nog niet in het minst voor een cultuur op zoek naar identeit en samenhorigheid. Er zit muziek in de toekomst. En het is natuurlijk ook big business.

Verandert muziek —kunst— de wereld, of is het een illusie dit te denken?
Kan het zich ontrekken aan de reductieve zuigkracht van consumptie en commercie?
Wordt muziek politiek wanneer in Irak mensen gemarteld worden met overdosissen hard rock? De 'Jailhouse Rock' van Elvis heeft een lange weg afgelegd in de afgelopen 50 jaar...

Het is met deze vragen in het acherhoofd dat Saturnia, vanuit een interesse voor beroepen en activiteiten in de stad, een project heeft uitgewerkt rond een beiaardier (in Hasselt). De beiaard staat model voor de vrije distributie van muziek binnen een bepaald netwerk. Vanuit zijn positie —de toren in de stad— is het ook symbool voor de kracht van muziek om mensen samen te brengen. Of is dit enkel een symbool uit een ver verleden? De festivalwei van vandaag lijkt de plaats te hebben ingenomen van de kerk van gisteren... Is er echt zoveel veranderd?

In de tentoonstelling is een soundscape ('Live at the Deep End') te horen op basis van walvisgeluiden, verwoven met een werk van Erik Satie ('Trois Gnossiennes, n° 1'), uitgevoerd op de beiaard van Mol. De 'vrije ruimte' van de oceanen waarbinnen deze klanken zich over grote afstanden voortplanten, doorkruist de 'publieke ruimte' van een stad waar de beiaard weerklinkt, poëtisch naïef en iewat melancholisch, overstemd door het gedruis van auto's en winkelwandelstraten…

Saturnia heeft dit uitgewerkt in de eigen stijl, aan de hand van fotografische composities van objecten, instrumenten en materialen die ter plekke gevonden zijn. Er wordt gewerkt met inscripties die op de foto's aangebracht worden. Foto's van mensen of plekken zijn er niet te zien.

Naast de serie van de beiaardier worden er ook beelden van een deejay, straatveger en dakloze getoond.

•   •   •

fotografie: Corinne Bukac
concept: Marc Herman
sound design: Lawrence Herman
beiaardier: Carl Van Eyndhoven

•   •   •

artistiek concept